Trim steza

V okolici Poljan bomo v kratkem pričeli z urejanjem trim steze. Otvoritev je predvidena v aprilu, v nadaljevanju sledi nekaj informacij kaj trim steza pravzaprav je, kaj kmalu pa bomo novo pridobitev lahko tudi preizkusili.

trim-visoko

Trim steze so zdrava zabava za vsakega uporabnika. S prihodom v naravo se človek osvobodi pritiska vsakodnevnih delovnih obveznosti in napetosti. Petje ptic, šumenje listja, čist zrak, sonce… Vse to prispeva k čarobnosti že skoraj pozabljene oblike rekreacije na prostem.

V bistvu gre torej za vključevanje najširšega kroga delovnih ljudi in občanov v športno rekreativne dejavnosti na osnovi spontane, zavestne in svobodne odločitve, da bi se sprostili in nabrali novih moči, brez merjenja dosežkov v smislu tako imenovanega vrhunskega oziroma selektivnega športa.

Za trim steze je značilno, da so orodja zgrajena iz lesa, ker so steze postavljene praviloma na gozdnih površinah in se lesena orodja ujemajo z naravo.

Trim postaje so improvizirane ovire, izdelane iz naravnih materialov in oblikovane tako, da je na njih mogoče izvajati različne vaje: vaje za krepitev, preskakovanje, vaje za ravnotežje… Razdalje med postajami so različne, običajno pa znašajo od 70 do 400 metrov.

Vadba na trim stezah je zasnovana na temelju praktične uporabnosti. Skoraj vse vaje, ki jih ponujajo trim steze, imajo uporabno vrednost v vsakdanjem življenju.

Na trim stezi tečemo, skačemo, se vzpenjamo, dvigujemo bremena, se urimo v gibčnosti in spretnosti, pridobivamo ravnotežje… Za vse, ki živimo v civilizirani družbi, so še posebno potrebne in koristne vaje, ki nas pripravijo za ustrezno ravnanje v nepredvidljivih situacijah, saj krepijo in ohranjajo naše psihofizične in motorične sposobnosti.

Na vseh gimnastičnih orodjih mora vadeči premagovati silo teže lastnega telesa, zato je to tudi najbolj naraven način pridobivanja moči. Prvine zahtevajo in tudi razvijajo statično, repetitivno in eksplozivno moč, pri vseh oblikah moči je poudarjena natančna velikost, smer in trajanje mišične sile.

Trim steze so oblikovane tako, da jih lahko uporabljamo brez predhodnega znanja, nadzora ali vodenja, čeprav se je koristno o vajah, njihovi izvedbi in priporočilih posvetovati s strokovnjaki. Na vsaki postaji stojijo informativne table, na katerih so s sliko in besedo podana osnovna navodila za izvedbo vaje.