Predstavitev društva

Predstavitev našega društva začenjamo z odstavkom iz zapisnika ustanovnega občnega zbora iz leta 1970:
“… Glavno vodilo za ustanovitev društva je bila organizacija mladih ljudi, s katero bi jih navadili na zdravo športno življenje brez alkohola in cigaret. Društvo bo imelo za osnovno dejavnost smučanje, kar pa ne pomeni, da poleg tega ne bomo gojili stalnih športnih panog od plavanja do atletike. Naj zaključim z ugotovitvijo, da se moramo vsi člani društva z njegovo ustanovitvijo zavedati dejstva, da nas čakajo težke naloge ter da bo potrebno vztrajno delo brez omahovanja, če bomo hoteli, da bo športno življenje v Poljanah zaživelo in končno rodilo tudi zaželene uspehe. Upam, da bo sedaj mladina raje zahajala na smučišča, v telovadnico ali na športno igrišče, kot pa da bi zapravljala svoj dragoceni čas po gostilnah ali v brezdelju.”

Kljub temu, da pri kakšnem od teh ciljev včasih nekoliko popustimo, društvo v splošnem nedvomno uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo.

Že pred nastankom Športnega društva Poljane je bilo na športnem področju v Poljanah nad Škofjo Loko precej živahno. Aktivni so bili kolesarji, telovadci, smučarji, nogometaši, še posebej pa smučarski skakalci, ki so zgradili skakalnico in na njej pridno trenirali. V začetnem obdobju po ustanovitvi društva je bilo v ospredju alpsko smučanje, vse dokler te dejavnosti niso močno zavrle zelene zime ob koncu 80-ih let. V zadnjih letih smo na tem področju ponovno naredili velike korake naprej, tako da bo odslej smučanje organizirano v okviru samostojnega kluba SK Poljane. V obliki sekcij so organizirani še nogometaši, planinci, florballisti in kolesarji. Poleg tega se naši člani bolj ali manj organizirano ukvarjajo še z drugimi športnimi dejavnostmi: aerobiko, namiznim tenisom, smučarskimi skoki, smučarskim tekom, splošno rekreacijo, tekom, pa še bi se kaj našlo. V pričetku leta 2014 je tudi časomerilska ekipa, ki je v zadnjih letih postala ena najbolj prepoznavnih tovrstnih ekip v Sloveniji, odšla na svojo poslovno pot, v obliki novo organiziranega podjetja Timing Poljane d.o.o.

Društvo je zelo dejavno tudi pri organizaciji raznih tekmovanj, od katerih so najpomebnejša Visoški tek, kolesarska dirka na Stari vrh in floorballski turnir Švicbol Poljane.

Danes imamo uradno preko 200 članov, aktivnosti v okviru našega društva pa se vsako leto udeleži več sto ljudi.