Blatfejst 2015

Porast tekov s premagovanjem ovir je v zadnjem času velik. Tako je pri nas trenutno več kot 10 takšnih preizkušenj.

Ob ideji, da naredimo Blatfejst, smo seveda mislili tudi na to, kako biti drugačni od drugih. Prva misel je bila, da moramo ob vsej resnosti, ki jo zahteva premagovanje ovir, biti tudi zabavni. To smo dosegli z medekipnimi igrami, tekmovanjem Babonos in zabavo z glasbeno skupino po koncu športnega dela.

Druga, pomembnejša razlika, pa je pri športnem delu našega dogodka, kjer so naši cilji predvsem slednji. Imeti po dolžini krajšo preizkušnjo in s tem omogočiti, da je traso sposoben premagati vsak. Postaviti več ovir, ki so inovativne in postavljene tako, da spodbujajo k sodelovanju in sopomoči pri premagovanju.

V prvem letu izvedbe smo vse to tudi upoštevali, a smo ugotovili, da je kar nekaj udeležencev, ki so bili nezadovoljni s premajhno težavnostjo ovir. Da je Blatfejst izziv prav za vse, smo dodatno poskrbeli letos.

Pri štirih težjih ovirah, ki smo jih postavili, smo imeli slednjo uspešnost:

Nadblatne veščine – 70%

Otoki pogube – 80%

Blatni kralj plesa – 85%

Poljanske opice – 2%

Ostalih 16 ovir so premagali vsi udeleženci, največ pohval pa smo prejeli za Drčo, ki je bila do sedaj najdaljša v Sloveniji in jo bomo drugo leto po uspešnem preizkusu še podaljšali.

Dokazov, da je naša smer prava, je več. Po 370 udeležencih v prvem letu je letos Blatfejst štel 647 udeležencev, ob progi pa smo našteli prek 800 gledalcev. Številke, ki dogodek naredijo drugi največji tovrsten v Sloveniji.

Za konec še odgovor na nekatere očitke o višini prijavnine, prek katerih v imenu vseh, ki smo celo leto delali za izpeljavo dogodka, ne moremo. Blatfejst je organizacijsko precejšen zalogaj, poleg celoletnega dela ožje ekipe desetih članov je na dan dogodka sodelovalo tudi prek 100 prostovoljcev.

V dogodek je bilo poleg tega prek lastnikov zemljišč, državnih uslužbencev, prevoznikov, sponzorjev, moderatorjev, zvočnih tehnikov, gostincev, stojničarjev, gradbincev, fotografov, snemalcev, električarjev, glasbenikov, gasilcev, novinarjev in mnogih drugih, skozi celotno leto vpletenih prek 200 ljudi.

http://blatfejst.si/foto/

Torej, gre za veliko stvar, katere del smo bili vsi in upamo, da se tudi s pomočjo konstruktivnih kritik vidimo na še boljšem Blatfejstu 2016!

Lep pozdrav, vodje prireditve,

Gašper, Lenart in Miha (vir: www.blatfejst.si)